Maradék, mi lesz veled?

Szappan gömbök

Egy szappankészítőnél az a szó, hogy selejt nem létezik, maximum maradék

Mi mindent lehet kezdeni egy elrontott szappannal, ami ugyan kiváló minőségű, de mégsem adnám ki szívesen a kezeim közül?

Amióta nagyobb mennyiségben készülnek a szappanok, bizony nagyobb mennyiségben keletkezik maradék szappan. A magyarázat nagyon egyszerű: ahhoz, hogy például szép szappanszeleteket tudjak vágni, bizony a tömb végeit le kell vágnom, ha az nem annyira síma, vagy nem egységesen mintázott a választott technikából eredően vagy egyszerűen rajta van egy lenyomat. Ugyanez igaz egy-egy tömb tetejére is, ha vízszintesen van szeletelve. Ilyen például a Csokis-kecsketejes szappan, amit nem függőlegesen vágok egyszerre sok szeletre, mert vízszintesen vágva adja ki a minta valódi szépségét.

Amikor az időm engedi a kísérletezést egy sikertelenül együtt töltött órácska az olajok, illatok, színek és a lúg társaságában szintén eredményezhet olyan szappant, amit fel lehet használni (hiszen tele van mindenféle bőrápoló földi jóval), de továbbadni már nem szeretnék. Hogy miért nem? Mert a minta nem sikerült, vagy buborékok kerültek a mintába vagy mert a kialakult színvilág és minta együttesen nem passzolnak.

Ami a műhelyből kikerül, az legyen olyan, amit bármikor büszkén felvállalok nem csak belső tartalma, de megjelenése miatt is.

Mi legyen ezekkel a szappanokkal?

Hétről-hétre gyűjtögetem a maradékokat és bizony túl azon, hogy jó visszagondolni egy-egy öntésre, bizony ezek a dirib-darab szappankák egy idő után útba vannak. A webshopban elérhető termékeimben felhasználni nem tudom őket, pedig csodaszép mintákat lehet alkotni egy-egy régebbi öntésből származó szappan felhasználásával.

Saját részre és kérésre elkészítem ezeket a szép mintákat, de több a dirib-darab szappanka, mint a felhasználható szappan mennyisége. 🙂

Ezért arra gondoltam…

…hogy szívesen elajándékoznám őket. No, persze nem úgy, ahogy létrejöttek, ahogy a szeletelésből és a kísérletből fennmaradtak!

A megmaradt szappankákat újra színezve és újra illatosítva fantasztikus új köntösbe lehet varázsolni, amiről elsőre valljuk be kevesen mondanák meg, hogy az valójában újrahasznosított szappan.

Az újrahasznosított szappankák 5 titka:

  1. Csak természetes alapanyagokból készülnek
  2. Kézzel, gondos odafigyeléssel készültek mindkét alkalommal
  3. Formájuk változatos, lehet virág, pillangó, de akár egy-egy szelet is
  4. Kiváló bőrápoló tulajdonsággal bírnak
  5. Mind egyedi és megismételhetetlen darab

Most, hogy már ezt mind lehet tudni a szappankákról, felteszem a kérdést:

Kinek küldjünk szappan-csomagot?

Írd meg itt, a hozzászólások között
vagy a Facebookon
vagy emailben a naturarium kukac naturarium pont hu címre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.