Kézműves szappan, ahogy kevesen írnak róla

Kézműves szappan

A kézműves szappan mind igazi egyéniség, nincs talán két egyforma darab nem csak készítők között, de még egy-egy készítő saját portékái között sem. Már a nevében is benne van: kézzel készült, gondos munka eredménye mindaz, amit a kezedben tartasz.

Ezt írják, ha rákeresel: kézműves szappan

Sokat kutattam az interneten, hogy a saját tudásomon kívül még mi mindent írhatnék a kézműves szappanokról és legnagyobb meglepetésemre csak a webáruházak kínálatával találkoztam. Sehol egy definíció, sehol egy jó leírás, hogy mit nevezünk kézműves szappannak. Ez meglepett.

Mert mi is a kézműves szappan?

Egyszeri és megismételhetetlen, gondos kézimunka eredményeként előállt bőrápoló csoda.

S amit a kezedbe veszel, az egy hosszú tervezés, figyelmes elkészítés és izgatott kibontás eredménye, amit átölel a bele kerülő sok természetes alapanyag.

Egyszeri és megismételhetetlen, mert bármennyire is pontos a leírás, figyelmes az elkészítés bizony nincs két egyforma szappan, nincs két azonos minta.

Gondos kézimunka eredménye, mert készítése nem ipari környezetben történik, hanem kisebb-nagyobb (vagy még kisebb esetleg még nagyobb) műhelyekben, ahol általában egészen kis létszámú csapat vigyázza a készítés folyamatát. Ez az a folyamat, amit nagy gonddal kell vigyázni, mert a végeredmény csodás, de az út, ami odáig vezet rögös, ahol figyelni kell minden ponton.

Bőrápoló csoda, mert ha elkezded használni megtapasztalod milyen érzés, ha

  • nem húzódik a bőröd mosakodás után
  • elmúlik az ekcémád
  • elhalványul a bőrproblémád
  • bársonyos és selymes lesz a bőröd használata után.

Hát nem csoda?

Így készül a csoda

Elkészítéséhez – akárcsak a focihoz – szinte mindenki ért. Tudjuk, hogy kell hozzá vaj, olaj, szín és illat no és persze lúg, mert lúg nélkül nem lesz szappan. Az arányok, az összetevők, az egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk teszik a műhelyekből kikerülő darabokat egyedivé és különlegessé. És persze, hogy mikor kerül ki a műhelyből az sem egy utolsó szempont

Mert nem mindegy, hogy az elkészítés után mennyi pihen, mennyit érik még a szappan. Akárcsak a sajtnak a szappanoknak is szükségük van érési időre bizonyos elkészítési mód esetén. A nagyon szép, nagyon mintás szappanok általában azzal a bizonyos elkészítési móddal készültek, ami igényli hogy pihenjen, érjen a szappan használatbavétel előtt. Ez a bizonyos mód az úgynevezett hideg eljárás.

Természetesen más eljárásnál a pihenési, érési idő lényegesen rövidebb lehet, de a “valamit valamiért” elv alapján ott már ez vagy az a tulajdonsága más lesz. Vagy nem lesz annyira szép mintás, vagy sokkal tartósabb lesz, vagy jobban érződik az illata.

Egy kézműves szappan azért jó, mert…

Tekintsünk el attól, hogy kis mennyiségben, kis műhelyben készült és valójában a gyerkőc balettjéhez járul hozzá valaki, ha megvesz belőle  egy vagy több darabot. Sok ilyen kép kering az interneten, hogy miért jó ha valaki kézműves terméket vásárol, valójában kit támogat vele.

Ami miatt valóan jó, az a benne található természetes anyagok bőrre gyakorolt hatása. Mert bennük nincsen más, csak olíva olaj, argán olaj, neem olaj, kókuszolaj, kakaóvaj, avokádó olaj, shea vaj, kávé vaj, barackmagolaj, mandulaolaj és még sorolhatnám őket, annyi féle van. És mind más miatt jó, máshogy hat és másnak használ.

Ezzel ki is mondtuk az egyik titkot: lehet saját szappanod!

Ha ismered a bőrödet és ismersz készítőt, vele összebeszélve megalkothattok egy olyan csodát, ami kimondottan a Te bőrödnek jó, a Te esetleges problémádra ad megoldást. És ilyet a bolt polcáról márpedig nem fogsz leemelni egyik láncnál sem…

Ha már próbáltál kézműves szappant tudod milyen, ha nem akkor itt az ideje kipróbálni! Kattints ide és válogass!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.